Nova topionica za Bor

Bez autora
Jun 14 2010

Stara topionica u Boru je izvor najvećeg zagađenja. Ministar energetike Petar Škundrić je najavio izgradnju nove topionice u naredne tri godine. Država ostaje suvlasnik RTB-a. Stara topionica je izvor najvećeg zagađenja okoline i to je jedan od ključnih razloga zašto tu topionicu moramo da zamenimo. Njena rentabilnost je daleko ispod mogućnost nove topionice, koja treba da bude izgrađena u naredne tri godine. Restrukturiranjem tog preduzeća predviđena izgradnja nove savremene topionice i fabrike sumporne kiseline, kao i osavremenjavanje rudarske proizvodnje i eksploatacija novih nalazišta rude, kako bi proizvodnja u RTB Boru postala visoko profiitabilna. Sa rukovodstvom tog preduzeća razgovaralo se i o planovima za rešenje problema zaštite životne sredine u RTB Boru, kroz potencijalno iskorišćenje kredita Svetske banke u iznosu 43 miliona evra.

Nova topionica za BorStara topionica u Boru je izvor najvećeg zagađenja, rekao ministar energetike Petar Škundrić i najavio izgradnju nove topionice u naredne tri godine. Država ostaje suvlasnik RTB-a, rekao je Škundrić.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da se u restruktuiranju Rudarsko-topioničarskog basena Bor već značajno odmaklo i da je izgradnja nove topionice važna kako bi se obezbedila profitabilna i održiva proizvodnja u tom preduzeću.

"Stara topionica je izvor najvećeg zagađenja okoline i to je jedan od ključnih razloga zašto tu topionicu moramo da zamenimo. Njena rentabilnost je daleko ispod mogućnost nove topionice, koja treba da bude izgrađena u naredne tri godine", kazao je Škundrić novinarima prilikom obilaska RTB Bora.

On je naveo da je restrukturiranjem tog preduzeća predviđena izgradnja nove savremene topionice i fabrike sumporne kiseline, kao i osavremenjavanje rudarske proizvodnje i eksploatacija novih nalazišta rude, kako bi proizvodnja u RTB Boru postala visoko profiitabilna.

Škundrić je preneo da je sa rukovodstvom tog preduzeća razgovarao i o planovima za rešenje problema zaštite životne sredine u RTB Boru, kroz, kako je rekao, potencijalno iskorišćenje kredita Svetske banke u iznosu 43 miliona evra.

On je rekao da je tema današnjih razgovora bilo i korišćenje zaostalih količina bakra u jalovištu, kroz odgovarajući metalurški postupak zasnovan na jonskoj izmeni, a koji bi mogao da doprinese proizvodnji nekoliko hiljada tona bakra.

"Razgovarali smo i o tome da se višak tehnološke pare racionalnije koristi za potrebe grejanja Bora tokom zime, odnosno za proizvodnju električne energije tokom letnjih meseci", objasnio je Škundrić.

Jalovište kao sunčeva energana

Ministar je dodao da je bilo reči i o tome da se deo jalovišta u RTB Boru pretvori u prostor za korišćenje sunčeve energije, postavljanjem odgovarajućih solarnih panela.

On je istakao da je takve panele moguće postaviti na oko 450 hektara neiskorišćenog prostora u RTB Boru i dodao da bi na taj način mogla da se dobije količina jednaka struji koju bi proizvodila elektrana kapaciteta 100 megavata.

Direktor RTB Bora Blagoje Spaskovski rekao je da će pripremni radovi za novu topionice početi i pre 1. jula, dok se najkasnije u novembru ili decembru očekuje početak velike izgradnje.

"Sledeće godine ćemo biti najveće gradilište u Srbiji", rekao je Spaskovski i dodao da se već radi studija uticaja na životnu sredinu, kao i projektovanje radova neophodnih za betonske konstrukcije.

On je napomenuo da se aktivno radi i na raščišćavanju terena za novu topionicu.

Ministar Škundrić se tokom današnjeg boravka u Boru sastao i sa rukovodstvom javnog preduzeća "Toplana" iz Bora, sa kojima je razgovarao o rešavanju tehničkih i finansijskih problema sa kojima se to preduzeće suočava.

On je kazao da je sa rukovodiocima tog preduzeća razgovarao i o tome na koji način da najefikasnije realizuju donaciju KFNj banke od 1,5 miliona evra, kao i o tome kako da obezbede dovoljne količine energenata za narednu grejnu sezonu.

Škundrić je rekao da je dogovoreno da u narednih 20 dana rukovodstvo borske toplane poseti resorno ministarstvo, kako bi se detaljnije razmotrili problemi koji se odnose na pripremu vode i efekte korozije koje ona izaziva u toplovodnom sistemu te toplane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik